Thursday, November 28, 2013

Как да се подготвим за Елбрус?

Една от мечтите ми е да изкача връх Елбрус и рано или късно това ще се случи. В това съм сигурен! 


Тази статия е за това каква подготовка трябва да има всеки ентусиаст, желаещ да изкачи връх по-висок от Мусала, а и по-нисък от него. Не става въпрос просто да го изкачи със сетни сили и усилия, а да се чувства комфортно от това. Удовлетворението така или иначе идва само́ накрая, но с цената на какво?



Дали Елбрус (Минги-Тау на балкарски) е първенецът на Европа е малко спорен въпрос, отговорът на който зависи от това как се определя границата между Европа и Азия. Но със сигурност е най-високият планински масив и връх в Русия (5642м). Напоследък по-популярната теория е, че Елбрус е по-скоро в Европа и така Мон Блан (4810м) се нарежда на второ място след Елбрус.
Елбрус се намира в Кавказ на територията на република Кабардино-Балкария, която е част от Руската Федерация.

Планината и върхът са достъпно и много популярно място за туризъм, но все пак това са над 5000 м височина, което си е предизвикателство, особено за неподготвени туристи и за такива, които не са се качвали на повече от 2925м.

Хората, които никога не са били в планината, се чудят:
Защо да се губи толкова много време за изкачването, когато може да се направи за един ден? Качваш се на лифта, а от там до върха е близо.

Но тези хора не знаят как въздейства височината на организма ни. Колкото по-нависоко от морското равнище се изкачваме, толкова по-малко кислород има във въздуха, а това няма как да не ни повлияе. Някои започват да усещат недостиг на въздух и учестено сърцебиене на 2500м, а други на по-високо или дори на по-ниско. На височина от 3000м, има около 70% кислород. На 5000м - 50%, а на Еверест, кислородът е едва 29%. Колкото по-голяма е височината, толкова по-силно се усещат симптомите на височинната болест. Те може да са главоболие, световъртеж, летаргия, гадене, задух при усилие, нарушено равновесие, проблем със съня и други. Тези симптоми се проявяват при хора, които не са се аклиматизирали и не са добре подготвени. С течение на времето тези симптоми отшумяват, обикновено около 4-тия ден след престой на голяма надморска височина. Няма да навлизам в подробности за белодробните отоци или мозъчни такива, а само искам да обърна внимание на това, колко е важно да сте добре подготвени, когато искате да видите горната страна на облаците. За да се адаптирате и да намалите проявлението на тези симптоми, се изисква постепенно набиране на височина, и именно това да се изкачи Елбрус за два дни например си е лудост и риск, който е излишно да се поема.

Много от мераклиите са хора, които никога не са ходили на поход и не са изкачвали върхове. Просто седейки си в офиса пред компютъра, решават да покорят Елбрус или друг висок връх, защото им е доскучало или искат да имат с какво да се похвалят пред колеги и приятели например. ;) Естествено, че имат шанс да го направят, но с цената на огромни усилия. Кому е нужно това, питам аз? Много по-добре би било, след като ги е осенила тази прекрасна, наистина прекрасна идея, да започнат да се подготвят от по-рано и да имат предвид всички три аспекта от подготовката, а именно


Кардио тренировка:
Най-голямо натоварване по време на изкачване поемат сърцето и белите дробове. И тъй като във въздуха има намалено количество кислород, сърцето трябва да работи по-интензивно, за да осигури достатъчно кислород на организма чрез изтласкването и́.
Най-добрата и достъпна кардио тренировка е бягането. Дори и да ненавиждате бягането от дете, почнете да бягате дори и само по един километър през ден и ще видите как бързо ще свикнете с това натоварване и ще усетите, че можете и още, и то всеки ден. С два месеца редовни тренировки ще сте почти готови за изкачването.

Мускулна тренировка:
Тренираните мускули на краката доста ще облекчат изкачването ви и най-вече спускането.
Слизането много често се оказва най-тежката и продължителна като време част от покоряването на който и да е връх. Мускулите и ставите, които работят по време на слизане (колене и прасци), рядко се натоварват интензивно в ежедневието ни. Понякога краката толкова силно се напрягат, че започват да треперят, а понякога дори отказват да ни движат по-нататък.
Така че отделете заслужено внимание на тренировките за крака, както във фитнес залата, така и чрез тичане и каране на колело например. Добрата подготовка определено ще направи изкачването, и най-вече слизането, много по-приятно и вие ще се чувствате в пъти по-уверени.

Медикаментозна подготовка:
За да увеличите максимално шансовете си за успешно изкачване, си струва да се обърне внимание и на биохимията на организма. Тук няма да посочвам конкретни лекарствени средства и препарати. Това е статия, а не лекарски кабинет и аз не съм лекар, така че се консултирайте с лекуващия ви лекар или дипломиран специалист в съответната област.
По-долу описаното по никакъв начин не означава, че трябва да разчитате единствено на лекарствени средства. Лично аз съм против използването им. Но истината е, че когато не разполагате с достатъчно време, за да подготвите организма си с помощта на здравословна храна и/или изпаднете в ситуация, в която храната и алтернативната медицина няма да ви помогнат, то тогава следващите редове ще са ви от полза.

Витамини и минерали
Започнете да ги приемате поне два месеца преди изкачването. Те ще дадат на тялото ви всичко необходимо, за да се справите успешно с натоварването. Освен това имайте предвид, че ледниковата вода, която се пие по време на изкачването, на практика е дестилирана и е лишена от съдържание на минерали, които са толкова необходими за мускулите. В този ред на мисли, е по-добре да имате запас от тези вещества в организма си.
Консултирайте се с лекар.

Хемоглобин
Важно е хемоглобинът ви да не е нисък. Това са кръвни телца, които доставят кислорода в клетката. Както разбрахте, кислородът на високо е по-малко от колкото по ниските места и съответно организмът ще има недостиг на кислород. Тук на помощ идва именно хемоглобинът. Колкото повече хемоглобин имаме в кръвта, толкова по-бързо ще се аклиматизираме. Разбира се има и максимално допустими стойности, които трябва да следите да не превишавате. Профилактично си правете кръвни изследвания, за да следите хемоглобина си.
Консултирайте се с лекар.

Хипоксия
Хипоксията представлява недостатъчното снабдяване на клетките с кислород, т.н. кислороден глад. Подходящият препарат се приема непосредствено преди изкачването, като се съобразявате с теглото на приемащия. Препаратите благоприятно влияят на организма в среда с намалено съдържание на кислород във въздуха.
Консултирайте се с лекар.

Задържане на течности
Много често при изкачване на високо хората се сблъскват с отичане на лицето, крайниците. Това се дължи на това, че в организма се задържа вода. Отичането на главата може да причини главоболие. Препоръчва се препаратите да се приемат от първия ден на изкачването. Добре е да не се консумират силно солени храни, тъй като солта също задържа водата в организма. Същото важи и за алкохола. Пийте повече вода. Това, че организмът ви е задържал вода, не означава, че трябва да намалите приема и́, а точно обратното. Други естествени диуретици са чай, листа от бреза, гуараната, анасон, бъз, хвойна, магданоз, коприва, целина, листа от малина и др. За Елбрус ще ви е трудно да използвате естествените диуретици освен водата, но при други изкачвания може да ви бъде от полза тази информация.
Консултирайте се с лекар.

Противопоказания
Подобни височинни изкачвания са категорично забранени за хора със сърдечно-съдови заболявания, астма или епилепсия.

Използвани източници: 1 2 3 4 5

Ако не ви затруднява, кликнете на някоя от рекламите на Google.

No comments:

Post a Comment